A zéró emissziós megoldások terén élen járó Stellantis Pro One a haszongépjárműiparban a villamosított opciók legnagyobb választékát kínálja, a képességek feláldozása nélkül; A kínálatban belső égésű motor, elektromos akkumulátor, hidrogén üzemanyagcellás és hatótávolságnövelő változatok találhatók. A cég házon belüli, ipari méretű hidrogénüzemanyagcellás furgonok gyártását indítja: a nagy furgonok választéka kiegészíti a meglévő hidrogénmegoldásokat a közepes méretű furgonok számára. A Stellantis márkájú üzemanyagcellás furgonok 400 km-es (közepes) és 500 km-es (nagy) hatótávolságot tesznek lehetővé, 4-5 perces tankolási idővel. A Stellantis vitathatatlanul vezető a haszongépjárművek kínálatában Európában, több mint 40%-os piaci részesedéssel a BEV-k piacán. Első helyen áll Dél-Amerikában, 2. helyen a Közel-Keleten és Afrikában és 3. helyen Észak-Amerikában. A nulla károsanyag-kibocsátású járművek, a Dare Forward 2030 stratégiai terv kulcsfontosságú elemei.

AMSTERDAM – A Stellantis Pro One haszongépjármű-kínálat kibővíti a hidrogénüzemanyagcellás járművek gyártási kapacitását, és most megkezdődik a közép- és nagyméretű furgonok kínálata Hordainban (Franciaország) és Gliwice-ben (Lengyelországban), ezzel növelve a vállalat nulladik értékét – emissziós ajánlatok. Az üzemanyagcellás kisteherautók kibővített kínálata és megnövekedett házon belüli, ipari méretű gyártása hozzájárul a Stellantis vitathatatlan vezető pozíciójához a haszongépjárművek zéró kibocsátású meghajtásában Európában.

2023 októberében a Vállalat bemutatta a kisteherautók kínálatának teljes átalakítását, amely a Pro One stratégiai offenzívája kulcsfontosságú eleme a Stellantis haszonjárművek üzletágának. A Stellantis és márkái a fejlett elektromos meghajtási, biztonsági, ADAS- és kapcsolódási technológiák teljes skáláját használják ki, hogy stresszmentes környezetet biztosítsanak a járművezetőknek, és megbízható üzleti partnert a kereskedelmi tulajdonosoknak. A Stellantis Pro One erőteljes haszongépjármű-gyártási lábnyommal rendelkezik, hogy megerősítse európai vezető szerepét Mangualde (Portugália), Vigo (Spanyolország) és Ellesmere Port (Egyesült Királyság) telephelyei a K9 kompakt furgonok számára, Hordain (Franciaország) és Luton (Egyesült Királyság). K0 közepes méretű furgonok, valamint Atessa (Olaszország) és Gliwice (Lengyelország) a nagyméretű furgonokhoz.

„A hidrogénüzemanyagcellás közepes méretű furgonok és az üzemanyagcellás nagyméretű furgonok gyártósorainkba való beépítése bizonyítja elkötelezettségünket, hogy megőrizzük vezető szerepünket a legmodernebb hidrogéntechnológiában, és elérhetővé tegyük a legigényesebb ügyfeleink számára.” – mondta Jean-Michel Billig, a Stellantis hidrogén üzemanyagcellás járműfejlesztésért felelős technológiai igazgatója. „Mérnöki és operatív csapataink szakértelme és elhivatottsága elengedhetetlen ahhoz, hogy a Dare Forward 2030 ambícióit követjük, és megőrizzük vezető szerepünket a zéró kibocsátású haszongépjárművek szegmensében.”

Az intenzív vásárlói használat támogatását célzó kereskedelmi furgonok üzemanyagcellás változatai a járművek zéró emissziós BEV-változataiban alkalmazott technológiára építenek, és további előnyökkel járnak a rövid tankolási idők és a hasznos teherbírás feláldozása nélkül. A közepes méretű kisteherautók esetében az üzemanyagcellás rendszer második generációja akár 400 km-es szegmensrekord hatótávolságot és kevesebb mint négy percet biztosító tankolási időt biztosít. A nagy furgonok esetében az üzemanyagcellás technológia kiegészítése akár 500 km-es hatótávolságot és mindössze öt perces tankolási időt eredményez. A Stellantis nyolc üzemanyagcellás hidrogén-verziót gyárt közép- és nagyteherautókból házon belül: Citroën ë-Jumpy és ë-Jumper, Fiat Professional E-Scudo és E-Ducato, Opel/Vauxhall Vivaro és Movano, valamint Peugeot E- Szakértő és E-Boxer.

A hidrogén üzemanyagcellás technológia fontos szerepet játszik a Stellantis zéró kibocsátású meghajtási ütemtervében. A 2021-ben piacra dobott Stellantis az első gyártó a világon, amely ilyen típusú járművet forgalmaz. 2023-ban a Stellantis egyenlő egyharmadrészessé vált a Symbio-ban, egy vezető hidrogéntechnológiai vállalatban, amely Európában és az Egyesült Államokban működik.

A Stellantis Pro One-ról

A Stellantis Pro One elkötelezett a globális haszongépjárművek piacának élén a leghatékonyabb termékportfólióval, 20 000 dedikált érintkezési ponttal és versenyképes szolgáltatásokkal, és a Citroën, FIAT Professional, Opel, Peugeot, Ram és Vauxhall márkák kivételes megoldásait hozza el a professzionális ügyfelekhez. A Dare Forward 2030 stratégiai tervben szereplő hét növekvő vállalkozás egyike, a Stellantis Pro One a bevételek megduplázását, a 40%-os elektromos járművek keverékét akkumulátorral, hidrogén-üzemanyagcellás és hatótávolság-növelő hajtástechnológiákkal, valamint vezeték nélküli frissítési képességekkel tűzi ki célul. 2026-tól minden új jármű, az üzleti ügyfelek hatékonyságának javítását célzó összekapcsolt szolgáltatások és innovatív autonóm megoldások. Mint ilyen, a Stellantis Pro One erőteljesen hozzájárul a Dare Forward 2030 célkitűzéseinek eléréséhez, hogy 2030-ra elérje a 100%-os személygépkocsik BEV-eladási összetételét Európában és 50%-os a személygépkocsik és könnyű tehergépjárművek BEV-eladási összetételét az Egyesült Államokban. A Pro One teljes mértékben része a vállalat azon törekvésének, hogy 2038-ra a szén-dioxid-kibocsátás zéró vállalattá váljon, beleértve az összes területet, a fennmaradó kibocsátás egyszámjegyű százalékos kompenzációjával.

Forrás: stellantis.com