A Stellantis bejelentette az eddigi legnagyobb új platformját, amelyet STLA Large néven fejlesztettek.

Több új modell érkezik rá a következő két évben.

Alfától a Maseratiig

4,7-5,1 méter közötti hosszúságú, 2,9-3 méteres tengelytávú, és 1,9-2 méteres szélességű autókhoz kezdi meg még idén az STLA Large gyártását a nemzetközi vállalat – az érkező típusokból kap Európa és Észak-Amerika is. Az új platformra tervezett autók akár 32,6 colos (858 mm) átmérőjű kerekeket is kaphatnak.

Kontinensünkön az Alfa Romeo és a Maserati építhet majd modelleket az új alapokra, míg Amerikában a Chrysler, a Jeep és a Dodge kapja meg a padlólemezt. Így a konszern többi márkája, mint például a Citroën, a Fiat vagy a Peugeot méretben nem lép az STLA Medium fölé.

A nagy autókhoz fejlesztett platformot a vállalat rendkívül rugalmasnak ígéri, 400 és 800 voltos, első-, hátsó- és összkerékhajtású autókhoz is használható lesz majd, és 85-118 kWh közötti kapacitású akkumulátorok lesznek a kínálatban. 2024-2026 között összesen nyolc modell érkezik rá.

A cég szerint hibrid és tisztán belsőégésű motoros modellek kiszolgálásra is alkalmas lesz az STLA Large, de az erre épülő villanyautók akár 800 kilométeres hatótávra is képesek lesznek majd.

Nem vágnak árat

A bejelentést követő sajtótájékoztatón az Automotive News Europe összefoglalója szerint Carlos Tavares, a konszern vezetője, arról is beszélt, hogy nem hajlandóak beszállni a lefelé tartó árversenybe.

A cégvezető szerint, ha a költségoldal figyelmen kívül hagyása mellett csökkentenek árakat, abból vérfürdő lesz. Tavares utalt a Teslára is, amikor azt mondta, ismer egy céget, amely brutális árvágásokat hajtott végre és a nyereségessége ennek megfelelően brutálisan össze is omlott.

A Tesla tavalyi pénzügyi eredményét most szerda este teszik közzé, a Stellantis hasonló adatai pedig február 15-én kerülnek publikálásra. Tavares vállalata a villanyautóin elért nyereségét egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Forrás: villanyautosok.hu