Kihívásokkal teli évre számít a Stellantis, miután a vállalat vezetősége szerint a globális járműgyártás növekedése nyomást fog gyakorolni az árakra a bizonytalan gazdasági helyzetben. Ennek ellenére azonban örülhetnek a befektetők, hiszen a cég mintegy 3 milliárd euró értékben indít részvény-visszavásárlási programot – írja a Bloomberg.

Natalie Knight, a cég pénzügyi igazgatója elmondta, hogy bár a kínálat és az árképzés stabilabbá vált az előző évekhez képest, de továbbra is kihívásokkal teli időszak elé néznek. Knight emellett bizalmát fejezte ki a vállalat ellenálló képességében és felkészültségében. Elmondta, hogy a kihívások kezelése érdekében a Stellantis több új modell piacra dobását és rugalmas stratégiák alkalmazását is tervezi. Az autóiparnak különösen az EV értékesítések lassulásával kell jelenleg megküzdenie, miután az ellátási lánc zavarai miatt éveken át megnövekedett volt a kereslet.

Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója jelezte, hogy további felvásárlásokat vizsgálnak stratégiájuk részeként annak érdekében, hogy kezeljék az EV-kre és digitális technológiákra való átállással kapcsolatos változó kihívásokat. Ezáltal szeretnék megerősíteni versenyképességüket egyre növekvő verseny közepette – különös tekintettel az európai piacokon megjelenő kínai EV-gyártókkal szemben.

A Stellantis tavaly év második felében korrigált működési eredményhányada 11,2 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 12,3 százalékról. A csökkenést többek között befolyásolta, az is, hogy az Egyesült Államokban zajlott munkabeszüntetésekre és piaci részesedésük csökkenésére Észak-Amerikában és Európában – ami mindkét régiót tekintve kulcsfontosságú piacnak számít.Annak ellenére, hogy szembesülnek ezekkel a kihívásokkal, vannak pozitív fejlemények is: például nyersanyag- és logisztikai költségeik csökkenése.

A Stellantis továbbra is optimista jövőbeli pénzügyi teljesítményét illetően; előrejelzik legalább kétszámjegyű működési árrést és pozitív ipari szabad cash flow fenntartását annak ellenére is, hogy mind hagyományos-, mind elektromos járműpiacokon ellenszelekkel kell megküzdenie. Emellett bejelentettek egy új részvény-visszavásárlási programot 3 milliárd eurós összegben.

A Stellantis részvényei ma 1,7, idén pedig 4,6 százalékos pluszban vannak.

Címlapkép forrása: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images