A kínai Leapmotor autógyártóval kötött megállapodás keretében a Stellantis évi akár 150 ezer olcsó elektromos autót gyártana a torinói Mirafiori üzemben. A Stellantis tavaly vásárolt részesedést az elektromos autók gyártásával foglalkozó Leapmotorban. A két csoport ezt követően közös vállalat alapítását jelentette be a kínai cég elektromos autóinak Kínán kívüli gyártására, a Stellantis 51 százalékos irányítása alatt.

Az Automotive News Europe beszámolója szerint a Leapmotor modelljeinek olaszországi gyártása 2026-ban vagy 2027-ben veheti kezdetét. A Stellantis az olasz kormánnyal kötött megállapodás értelmében az évtized végére egymillióra tervezi növelni az Olaszországban gyártott autók számát a 2023-as 750 ezerről.

A termelési cél elérése a cég közleménye szerint több tényezőtől, egyebek között az autóvásárlások állami ösztönzésétől, a töltőállomás-hálózat kiépítésétől és az energiaköltségek csökkentésétől függ. A Leapmotor modelljeinek olaszországi gyártása nagyban hozzájárulhat a termelési cél eléréséhez.

A Stellantis a mirafiori üzemben jelenleg az elektromos Fiat 500-ast gyártja, február közepétől kettő helyett már csak egy műszakban.

Forrás:vezess.hu