Az autógyártó dizájnosztálya az olasz Cassina tervezőházzal állt össze az új modell megjelenésének kidolgozásához. Még tavaly számoltunk be arról, hogy a Stellantis egyik leginkább küszködő márkája, a Lancia vissza akar térni, és ehhez egyetlen jelenleg meglévő modellje, az Ypsilon új generációja lesz az első lépés. A kisautó teljesen új formát kap és emellé a Lancia úgy döntött, olasz minőségre is szükség van, mivel az új Ypsilon a márka első új modellje lesz tíz év után, mivel a korábbi, harmadik generációs Ypsilon még 2011-ben debütált. A modell azért is fontos, mert a Stellantis az olasz prémium márkáját az anyaországon kívülre is akarja szállítani, mivel a mostani Ypsilon csak

Olaszországban volt kapható.

Az új autó teljesen elektromos és hibrid hajtással is elérhető lesz, ami szintén egy elsőség a Lancia palettáján. Az új hatchbacket Valentin-napon, szerdán mutatták be a Cassina bútor- és dizájnház milánói szalonjában. A főleg szobabútorokkal foglalható cég igen híres és márkás Olaszországban, ezért állt össze velük a Lancia dizájnosztálya, hogy az Ypsilon belseje – saját elmondásuk szerint – olyan legyen, mint egy „elegáns olasz nappali”.

Ez olyannyira szó szerint értendő, hogy a Cassina-matricákkal ellátott, limitált kiadású kisautóban egy többfunkciós dohányzóasztal is helyet kap majd, amelyre pakolni lehet és természetesen telefontöltő-portok is lesznek rajta. A Lancia büszkén tette hozzá, hogy ez a megoldás szintén első az autóiparban. A limitált verzióból 1906 darabot fog gyártani a Lancia, ami elsőre igen érdekes számnak tűnhet, de nem véletlen a választás: 1906 jelöli a Lancia megalapításának évét. A Cassina-verziós modellt csak Olaszországban lehet majd kapni, de az Ypsilon alapmodellje máshova is el fog jutni. Elsősorban Európa többi része a cél, de a tengerentúl is szóba került.

Az első modellek szállítására már májusban lehet számítani, először Olaszország, majd Hollandia és Belgium, majd novemberben Franciaország és Spanyolország. Németországban 2025-től lehet majd kapni az autót, így hozzánk valószínűleg csak az után kerülhet. A Cassina-modell ára 39 500 euró lesz, ami egészen jó egy prémium kisautóhoz képest.

Elsőség mindenben

A Lancia Ypsilon új generációja, amellett, hogy az első elektromos Lancia-modell, de a Stellantis első olyan autója is lesz, amely a cég SALA, azaz Sound Air Light Augmentation nevű programja, ami annyit tesz, hogy az autó hangrendszere, légkondija és fényei is egyetlen képernyőről irányíthatóak, vagy éppen hangvezérléssel. A sala persze szójáték is, hiszen az olaszban a szó a nappalit takarja. A műszerfalon egyébként kettő, egyenként 10,25 hüvelykes képernyő kap még helyet.

A belsővel kapcsolatban a Lancia azt mondta, hogy a prémium piac mellett a 40-45 éves korosztályt célozzák, akik a stílus mellett a technológiát is szeretik, figyelnek a környezetre és annak megvédésére, és igyekeznek lépést tartani a korral. Ezért is kap a modell 2-es szintű vezetéssegítő rendszert, ami olyan funkciókat is takar, mint adaptív tempomat, start-stop rendszer, járműfelismerés, távolságfelismerés és sávtartás.

Prémium kisautó

A 4,08 méter hosszú autó jóval nagyobb lesz, mint elődje, pontosan 243 milliméterrel, ezzel a kisautó szegmensbe kerül, míg a korábi Ypsilon inkább miniautónak számított, csakúgy, mint a testvér Fiat 500-as. Az olaszosság egyébként a modell egyik legfontosabb tényezője, amit a bemutatón rengeteget hangsúlyozott a cég. Bár ezzel kissé ellentmond az, hogy a modellt Zaragozában, Spanyolországban fogják gyártani és a platformját a franciák tervezték. Mindenesetre a belső 100 százalékban olasz a Cassinának köszönhetően. Az Ypsilon mellett egyébként az elektromos Opel Corsa és a Peugeot e-208-as is ugyanezen a francia platformon gurul.

Az alap mellett a 154 lóerős motoron is osztozik a Peugeot-val és Opellel, valamint az 51 kWórás akkumulátoron is. Az autónak 403 kilométeres hatótávot ígért a gyártó, az akksit pedig 24 perc alattlehet majd 20-ról 80 százalékra tölteni, vagy 10 perc alatt 100 km hatótáv tölthető az autóra. Fogyasztásra 14,3-14,6 kWórát mondtak 100 kilométerre. A hibrid modellnél 100 lóerős motor lesz elérhető. 2025-re egyébként egy HF nevű, sportosabb változatot is beígért a Lancia, ami 40 milliméterrel szélesebb lesz és 240 lóerős motort kap, amelynek becsült gyorsulása 5,8 másodperc lesz 0-ról 100 km/órára.

A Lancia azt is elmondta, hogy az Ypsilon csak egy lesz abból a három modellből, amelyeket a cég a következő évekre tervezett. A kisautó után 2026-ra várható egy szedán, Gamma néven, amely nevet 1984-ben használt utoljára Lancia-modell. 4,7 méteresre tervezik, sportback kivitelben és négykerék-meghajtással. Melfiben fogják gyártani, ami már ténylegesen Olaszország és a Stellantis STLA nevű nagyobb platformja adja majd az alapját. 2028-ban pedig egy kompakt autó érkezik majd, amiről egyelőre még nem mondott többet a gyártó, csak azt, hogy teljesen elektromos lesz, ami a Gammára is igaz.

Forrás: autoszektor.hu