A Stellantis N.V. a közelmúltban egy sor nyílt piaci részvényvásárlást zárt le az Archer Aviationben, amelynek célja, hogy teljesen elektromos repülőgépeket gyártson.

A Stellantis mintegy 8,3 millió részvényt vásárolt az Archer részvényeiből, ami bizonyítja a cég céljaiba vetett bizalmát. Az Archer Aviation elektromos függőleges fel- és leszálló (eVTOL) repülőgép gyártását tervezi. A cég célja, hogy 2025 elejére piacra dobja az eVTOL repülőgépeket. Az örökölt autógyártó növelte befektetését az Archer’s-be, miután a Stellantis vezérigazgatója, Carlo Tavares ellátogatott a vállalat kaliforniai Santa Clara-i központjába és gyártóüzemébe.
„Az Archer piacvezetővé nőtte ki magát a légi közlekedés villamosításában, és hiszünk abban, hogy közösen elindíthatjuk a következő közlekedési forradalmat. A Stellantis közelmúltbeli lépése jelzi az Archer csapatába vetett bizalmunkat, és azt a fejlődést, amelyet mély partnerségünkön keresztül első kézből látunk” – mondta Tavares.

2023 januárjában a Stellantis bejelentette, hogy exkluzív szerződéses gyártójaként sorozatban gyártja az Archer’s Midnight repülőgépet. Az Archer Aviation Midnight repülőgépe egyszerre 5 utast tud szállítani, beleértve a pilótát is. Rövid, 20-50 mérföldes egymás utáni utakra optimalizálva. 10 perces töltési időt igényel az utazások között. Az autógyártó arra törekedett, hogy felerősítse az Archer dedikált gyártóüzemét a georgiai Covingtonban, egy 100 hektáros területen. A Stellantis becslése szerint az Archer nagy volumenű georgiai gyárának első fázisa még ebben az évben befejeződik.

Az első szakasz nagyjából 350 000 négyzetméternyi területet fed le a közel 100 hektáros georgiai területen. A létesítményt évente 650 repülőgép gyártására tervezték. A Stellantis szerint az Archer gyártólétesítménye az egyik legnagyobb lenne a repülőgépiparban. „Hamarosan azon vagyunk, hogy megváltoztassuk a világ mozgását az égbolton” – mondta Adam Goldstein, az Archer alapítója és vezérigazgatója. „Az Archer és a Stellantis egymás mellett dolgoznak azon, hogy megvalósítsák a nemzedékben egyszeri lehetőséget a városi közlekedés újradefiniálására, és óriási értéket biztosítva a világ városainak és részvényeseinknek.”

Forrás: teslarati.com