A Stellantis autóipari konszern olaszországi üzemeiben az év első három hónapjában közel tíz százalékkal csökkent a személy- és kisteherautók gyártása az előző év azonos időszakához képest – közölte pénteken a FIM-CISL szakszervezet.

A Stellantis olaszországi termelése 9,8 százalékkal 170 ezer járműre csökkent az év első három hónapjában. A Fiat márka központi üzemében, a Mirafiori gyárban a termelés 51 százalékkal csökkent az első negyedévben, ami egyrészt az új autó vásárlások ösztönzésére kialakítandó olaszországi rendszer késedelmére, másrészt az elektromos autók iránt világszerte csökkenő keresletre vezethető vissza. A Mirafiori üzem gyártja többek között a Fiat 500-as modell teljesen elektromos verzióját. A szakszervezet az első negyedévi adatok alapján a Stellantis idei egész éves olaszországi gyártási volumenét 630 ezer járműre becsüli, szemben a tavalyi 751 ezerrel.

A Stellantis gyártási volumene évek óta csökkenő tendenciát mutat Olaszországban. A konszern tárgyalásokat folytat az olasz kormánnyal a trend megfordítását célzó tervről, melynek keretében az évtized végére évi egymillió járműre növelnék az olaszországi gyártási volument. A cég szerint a termelési cél elérése több tényezőtől függ, többek között az autóvásárlási ösztönzőktől, az alacsonyabb energiaköltségektől és az elektromos járművek töltőhálózatának a kiépítésétől.

Az első negyedéves adatokkal „a Stellantis még távolabb került a az egymilliós termelési cél elérésétől” – mondta Ferdinando Uliano, a FIM-CISL vezetője. A Stellantis szóvivője közölte, hogy a vállalat általában nem kommentálja a szakszervezet által közölt termelési adatokat.

forrás: infostart.hu