Úgy néz ki hamarosan vége az istenien üvöltő V8-as és V6-os motoroknak a Maserati háza táján és ők is az elektromos autókat választják. Eddig a pontig még van egy kis idő, de a márka konzervatív rajongói véssék eszükbe a kijelölt dátumot: 2028.

Nem kis lendülettel estek neki az elektromos autóknak az olasz Maseratinál, hiszen a Grecale Folgore és GranTurismo Folgore mellé nemrég megérkezett a legújabb hangtalan modelljük, a GranCabrio Folgore is. Ezek elég tisztességes katalógusadatokat produkálnak és az olaszoktól megszokott gyönyörű formatervvel próbálják majd átcsábítani konzervatívabb gondolkodású rajongóikat az elektromos autózás világába.

Ebben később erős fegyver lehet majd az MC20 szupersportautó elektromos változata is mely elvileg jövőre készül el. Egy ideig egyszerre hasítják majd a piacot a belsőégésű motoros változattal, ám ez egy idő után elhagyja majd a színpadot és marad a tisztán elektromos technológia. Ez a céldátum a Maseratniál jelenleg 2028, ettől az évtől kezdve tisztán elektromos palettával szeretnének majd vevőik rendelkezésére állni.

Arról is tudni lehet már egy ideje, hogy a nagyobb modellek, mint a Quattroporte és a Levante elektromos utódot kapnak. Ezek már fejlesztés alatt állnak és legkésőbb 2028-ra elkészülnek, így elengedve a belsőégésű motort ezeknél a Maserati típusoknál is.

Bátor a Maserati, hogy alapmotorral odaadja a hatalmas és drága Levantét. De nem is a négyhengeres turbóval van igazából gond.

Az átállásnak gátat szabhat a közeljövőben, hogy globálisan csökkenni kezdett az elektromos autók iránti kereslet, ezért most több gyártó a hibridekre fókuszál. A Maserati Americas korábbi vezérigazgatója emellett azt is elmondta, hogy az olasz márkának egyelőre nem kell teljesen elektromos palettát kialakítania. Előrevetítette, hogy az MC20-ban is dolgozó Nettuno V6-os motornak még 2030-ban is lehet dolga. Ez szembemegy azzal, amit a Maserati jelenleg állít a 2028-as átállásról, így a márka rajongói nem meglepő ha aggódva figyelik majd az elkövetkezendő 4 évet.

Forrás: totalcar.hu