A villanyautók esetében a töltés az, amit ha lehetőség van rá, a leggyorsabban és leghatékonyabban akarunk teljesíteni. Ma már számtalan módszer, eszköz közül lehet válogatni, hogy a folyamat minél kényelmesebb és költséghatékonyabb legyen. De mi a helyzet a gyorstöltőkkel?

Jó választás a gyorstöltő az elektromos autóhoz?

Egyáltalán mi az a gyorstöltő?

Ha éppen most váltottunk benzines járműről elektromosra, akkor elég gyorsan megtapasztalhatjuk, hogy a gyorstöltő használata mennyire kényelmes, egyszerű és praktikus. Többféle töltőtípussal is találkozhatunk, amelyek változó gyorsasággal működnek. Ezekről érdemes előzetesen tájékozódni, még mielőtt kiválasztjuk a megfelelő eszközt vagy módszert. Elektromos autó töltő az eautotoltokabel.hu oldaláról is egyszerűen beszerezhető. Természetesen a folyamathoz először szükség van egy előzetes felmérésre, amely alapján kiderül, hogy mégis milyen töltőkkel képes megbirkózni az otthoni elektromos hálózat.

Könnyedén előfordulhat az is, hogy akár egy gyorstöltő is elérhetővé válik. Miben különbözik ez a “szimpla” töltőtől? Például abban, hogy 22 kW teljesítményre is képes lesz, ha azt a hálózat is elbírja. A nyilvános töltőállomások a legtöbb esetben gyorstöltőnek minősülnek. Ha nem ilyennel töltjük az elektromos autó akkumulátorát, akkor a teljes idő akár 8-10 óra is lehet. Ez sem feltétlenül kényelmetlen, hisz ha éppen otthon történik a művelet, akkor nyugodtan kialudhatjuk magunkat addig, reggel pedig egy teljesen feltöltött jármű fog minket várni a garázsban.

A gyári töltőt általában nem érdemes elsődleges opcióként használni. Tökéletes arra, hogyha hosszabb utazásra indulunk, akkor tartalék lehetőségként ott legyen a csomagtartóban.

Az infrastruktúra folyamatosan fejlődik

Igaz ez Magyarországra is, napi szinten tapasztalhatjuk azt, hogy egyre több villanyautó szeli az utakat és a töltők is gombamód szaporodnak a nagyvárosokban. Az utcai töltőállomások általában 11-22 kW-os teljesítménnyel rendelkeznek, így viszonylag rövid idő alatt tudjuk teljesen feltölteni az akkumulátort.
Ha ez sem elég számunkra, akkor már igazi “szörnyetegekkel” is találkozhatunk. Ezek az úgynevezett villámtöltők, amelyek egyenáramú töltők és 40 kW-nál is nagyobb kapacitásra képesek. Ehhez autó is kell, ami tud ekkora teljesítményt ilyen gyorsan fogadni. Ha ez megvan, akkor akár 30 perc alatt is feltölthetjük az akkumulátort 0-ról 100%-ra.

Mit válasszunk otthonra?

Ha korszerű az elektromos hálózat, akkor egy maximum 22 kW-os gyorstöltő bőven elegendő lesz. Ezzel kényelmesen feltölthetjük pár óra alatt a villanyautó energiatárolóját, nem kell amiatt aggódni, hogy reggel félig töltött aksival kell munkába indulni. Sok eszközhöz mobilalkalmazás is elérhető, amivel a töltési teljesítmény is állítható, így akár nyolcszor gyorsabb lehet az otthoni töltés, mint átlagos esetben.

Forrás: profitonline.hu