Franciaországban már tárgyalják azt a törvényjavaslatot, amely felgyorsítaná a nagyvállalati járműflották szén-dioxid hatásának csökkentését. Lényegében kötelező lesz elektromos autókat venni, hogy teljesíteni tudják a szigorodó kvótákat.

Az autoszektor.hu ír arról egy olasz lap nyomán, hogy Franciaországban egy, a jelenlegi törvénynél szigorúbb javaslat felgyorsítaná a kibocsátásmentes járművekre való átállást. 2032-re az ilyen autók a flotta 95 százalékát kellene kitegyék.

A kezdeményezés szoros ütemtervet ír elő az elektromos átállásra és szankciókat vezet be azokra a vállalatokra, amelyek nem tartják be a megállapított időkeretet.

Már 2019-ben előírták, hogy a vállalati flottákon belül legalább 70 százalékban környezetbarát járműveknek kellene üzemeltetni 2030-ig, de az érintett vállalatoknak eddig csak 40 százaléka csatlakozott ehhez a programhoz, mivel a törvény nem szankcionálta azokat, akik ezt nem tartják be.

Most ezt korrigálná az új törvényjavaslat. Ez a többi között felgyorsítaná az akkumulátoros járművekre való áttérési tervet. A kiszabott büntetések pedig az idő múlásával fokozatosan növekednek majd, 2000 euró/autóról indul a bírság 2025-től, és 5000 euróig terjed 2027-től.

Forrás: infostart.hu