Az új Grandland és Frontera bemutatásával befejeződött az Opel elektromos átállásának első fázisa. Bár az európai villanyautó-kereslet növekedésének üteme mérséklődött az utóbbi hónapokban, nem változtatnak a terveken.

Előre

Az Opel az új Grandland, és a Crosslandet leváltó Frontera bemutatásával véghez vitte azt a korábbi tervét, hogy minden típusából, a Corsától a kisbuszokig bezárólag legyen tisztán elektromos változat is a kínálatban. A vállalat következő mérföldköve 2025, ugyanis a jövő évtől kezdve, már kizárólag elektromos modelleket mutatnak majd be, és ezen nem változatnak – írja az Automotive News Europe.

Az utóbbi hónapokban tapasztalható európai eladási adatok a korábbi évek villanyautós eladásainak jelentős növekedésével szemben egy jóval szerényebb bővülést mutattak. Mivel pedig a piac egésze ennél nagyobb mértékben nőtt, most először, ha csak 0,2 százalékponttal is, de csökkent a tisztán elektromos autók aránya az újautó-eladásokban.

Opel Frontera

Ennek hatására pár autógyártó már be is jelentette, hogy átgondolja korábbi terveit, és az önként vállalt, jóval 2035 előtti céldátumokat feladja. Nem így az Opel, amely nem változtat a 2025-ös következő mérföldkövön. Mi arra összpontosítunk, hogy minél megfizethetőbbé tegyük a villanyautókat, és ezzel szélesebb vásárlóréteget érjünk el – nyilatkozta az Opel vezérigazgatója, Florian Huettl az Automotive News Europe riporterének. A tavalyi évben a márka eladásainak 15 százaléka volt tisztán elektromos, de például a népszerű kisebbik SUV, a Mokka keresletének 30 százalékát tették ki a villanyautók, míg a Corsánál ez 20 százalék volt. A Stellantis terveivel szinkronban az Opel is készül egy a Corsánál is olcsóbb, 25 ezer eurós villanyautóval, amely a lap értesülései szerint a Frontera egy kisebb méretű változata lesz és műszakilag a Citroën C3 testvérének tekinthetjük majd.

Opel Grandland

A teljes képhez persze az is hozzátartozik, hogy a teljes modellpalettán véghez vitt frissítés után a következő generáció érkezéséig most rendelkezni fog a vállalat versenyképes belső égésű kínálattal, hiszen a jelenlegi modellek még mind kínálnak hagyományos változatot is. Ennek tudatában érthetőbb, miért tartja magát a cég az eredeti tervekhez, és a keresleti oldal átmeneti fluktuációi miatt nem változtat ezeken. Ha pedig mégis kellene egy B-terv, a Stellantis új kicsi, közepes és nagyobb modellekhez is kifejlesztett STLA platformcsaládjához mindig vissza tudnak nyúlni – ezek továbbra is alkalmasak lesznek belső égésű motorok fogadására is.

Forrás: villanyautosok.hu