Látszanak-e az elektromos autók az üzemanyagok piacán? Megjött a válasz. Ahogy közeledik a nyár az északi féltekén, az olajpiac szereplői azt találgatják, milyen keresletet hozhat ez az üzemanyagok és ezeken keresztül a kőolaj piacán. Jó hír az olajjal üzletelőknek, hogy nagyon úgy néz ki, virágzó biznisz marad.

Az idegeskedést az okozta, hogy az olaj ára áprilisban megugrott, 90 dollár felett mozgott. A tavasz vége azonban enyhülést hozott, május első felében a Brent jegyzése 85 dollárra szelídült. Az OPEC+ olajkartell ugyan június elején dönt arról, hogy meghosszabbítja-e kitermelésének korlátozását, ám ha előretekintenek, a nyárra, akkor azt láthatják, hogy a fogyasztás erős marad. Így nincs okuk az árak további erősítésére, ami esetleg a kereslet visszaesésével járhat. Vannak olyan tényezők, amelyek amellett szólnak, hogy csökkennie kellene az olajárnak, ám ezeket ellensúlyozzák az árfelhajtó körülmények – írja laptársunk, a Privátbankár az üzemanyagpiaci helyzetről szóló összeálításában.

A mostani és jövőbeni energiapiaci kérdések voltak a fókuszban a Privátbankár, az Mfor, valamint a Piac és Profit kiadója, a Klasszis Média Lapcsoport által szervezett „E”, mint energia című konferencián, amelyen elhangzottakról az oldalainkon beszámolunk.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tavaly azt jósolta, hogy a villanyautók terjedése miatt a benzinfogyasztás nem fogja újra elérni a Covid előtti, azaz a 2019-es szintet. Ez a jóslat már tavaly megdőlt, amikor több benzint használtak el az emberek, mint a járvány előtt, és idén tovább nő a benzinkereslet. A repülőgépek üzemanyagával ugyanez e helyzet. Ez szintén elérte az öt évvel ezelőtti szintet a járvány idején tapasztalt drámai visszaesés után. A légi járatok száma május elején öt százalékkal haladta meg a 2019-es adatot. A megtett kilométerek száma 10 százalékkal nőtt. Így hiába használnak egyre több kedvező üzemanyag-fogyasztású repülőgépet a légitársaságok, az ebből fakadó megtakarítást ellensúlyozza a forgalom növekedése.

Forrás: mfor.hu