A Stellantis már másodjára sértette meg a Made in Italy törvényt, amit vagy egyre szigorúbban tartat be az olasz állam, vagy az autóipari óriás nem vette elég komolyan a szabályokat. Most mindenesetre 134 darab Fiat Topolinót foglaltak le az olasz vámosok a toszkánai Livorno kikötőjében, méghozzá az aprócska elektromos autókon lévő parányi olasz zászló miatt.

Még csak pár hét telt el azóta, hogy az Alfa Romeo kénytelen volt átnevezni a Milano néven bemutatott új belépőmodelljét, amely a törvény szerint azért nem viselheti ezt a nevet, mert nem Olaszországban, hanem a lengyelországi Tychyben készül.
Igazából a Topolino sem olasz gyártmány, gazdasági okokból Marokkóban gyártja a Stellantis.

Persze érhető, hogy az olasz kormány szigorúan védi a Made in Italy védjegyet, amely az országban tervezett, gyártott és csomagolt termékek számára van fenntartva, még egy külön hivatalt is létrehoztak ennek ellenőrzésére. Olaszország pedig azért fektetett be nagy pénzeket a Stellantisba, hogy az autógyártó az országban tartsa a termelést, elkerülve a munkások elbocsátását.

Most, hogy egyre több olasz autót gyártanak külföldön, az olasz állam hozzáállása is megváltozott, és egyre szigorúbban ellenőrzik a törvény betartását. A francia testvérénél, a Citroën Aminál egyértelműen olaszosabbra, stílusosabbra szabott Topolino
nem viselhet olyan szimbólumot, például a trikolórt, ami azt sejteti a vásárlókkal, hogy Olaszországban készült.

A Stellantis persze csak a marokkói gyártással tudja 10 ezer euró alatt tartani a hivatalosan mopedautónak minősülő Topolino árát, de a forgalmazás folytatása érdekében eltávolítják róla a zászlót, így is elég olasz lesz a vevőknek. Az apró trikolór egyébként is csak matricaként volt az autón, ezért úgysem lesz nehéz pótolni.

Forrás: player.hu