A Peugeot bemutatta a Hypersquare-t: egy tabletre hasonlító „kormánytéglalapot”. A Peugeot már a CES 2024-en jjanuárban bemutatta az Inception nevű futurisztikus koncepcióautót. Most az autógyártó a május 22. és 25. között zajló párizsi Viva Technology francia technológiai vásáron is bemutatja a jövő autóját, és egy apró, de szép újítást tartogat meglepetésként az érdekelődők számára. A vállalat az i-Cockpit névre keresztelt műszerfalat egy szokatlan high-tech kormánnyal látta el. A „hipertér” méltó a nevéhez. A kerek kormány helyett az autóvezető egy bütykösnek tűnő, négyzet alakú kijelzőt tart a kezében, amelyen négy nagy lyuk van – írja az Auto Bild alapján a Blikk.

A Hypersquare-t úgy tervezték, hogy a jármű teljes rendszere néhány ujjmozdulattal vezérelhető legyen, anélkül, hogy a sofőr a kezét levenné a kormányról. A gyártó szerint ez különösen egyszerű és intuitív vezetési élményt ad. A kormány működtetése a téglalap mindkét sarkában található négy érintésérzékeny, gyűrű alakú mélyedésen keresztül történik, amelyeket a hüvelykujjal kell irányítani.

A Hypersquare egy steer-by-wire rendszer: a vezérlőimpulzusok nem mechanikusan, hanem digitálisan jutnak el a futóműhöz. Ez lehetővé teszi, hogy már egészen apró mozdulatok is elegendőek legyenek a kormányzáshoz, ami a gyártó szerint élvezhetőbbé teszi a vezetést.
A kormány használata az érintésérzékeny felületen keresztül hasonlóan működik majd, mint egy okostelefon képernyője. A Peugeot mérnökei úgy nyilatkoztak, hogy ezt a kezelési koncepciót a videojátékok ihlették. Az új kormány a tervek szerint 2026-tól kerül majd az első járművekbe.

Forrás: infostart.hu