A Peugeot összefogott a német Vay startuppal, amely a hagyományos vezetés és az önvezetés közötti valamiféle átmenet, a távvezetés technológiáját fejleszti, írja a Totalcar.

A szakportál szerint az együttműködés célja az hogy a futárszolgálat egy részét, a raktárakból induló kiszállítást távirányítású autókkal oldják meg. A szállítási szakmában ezt nevezik az „utolsó kilométernek”, amely egyedi kihívásokat támaszt a teljes szállítási láncon belül a szolgáltatókkal szemben. A Vay teledriving technológiáját a Peugeot kisáruszállításra alkalmas autóba építenék be és főként b2b, azaz a vállalati vevőket kiszolgáló futárszolgálatban alkalmaznák.
Az első kísérlethez a Peugeot E-308 elektromos autót fogják használni. Justin Spratt, a Vay kereskedelmi igazgatója azt válaszolta a CNBC megkeresésére, hogy széles ügyfélköre miatt esett a választásuk éppen a Peugeot-ra. Úgy vélik, hogy hatékony lesz, ha állandó sofőr híján elválik egymástól az autók vezetése, tisztán tartása, akkumulátortöltése, szervizelése és a vezetése.

A „teledriving” részben egyfejta videójáték, miután a sofőr egy szobában képernyők előtt ülve vezeti az autót – a különbség annyi, hogy ez valós forgalomban, élesben történik. A távsofőröket külön tanfolyamokon képzik, amelyek végén vizsgát kell tenniük.

A vásárló hasonló módon veheti át a neki szállított terméket, mint egy utcai átvevőponton. Kap egy QR-kódot, amivel kinyithatja az autó rakterét. Spratt szerint a távvezetéssel jelentős költségcsökkentés érhető el.

Egyre közelebb állunk ahhoz, hogy testet öltsön KITT
Megalkották a KITT – vagyis a Knight Rider sorozat beszélő szuperautója – mögött álló mesterséges intelligenciát a Knight Rider Historians YouTube-csatorna üzemeltetői. Ehhez egy Raspberry Pi miniszámítógépet használtak. Némileg leegyszerűsítve azt összekapcsolták a ChatGPT-vel, valamint egy LED-kijelzővel. Ez utóbbi KITT beszédét szimbolizálja mozgó, vörös fényekkel, hasonlóan az ikonikus sorozatban alkalmazott megoldáshoz.

A készítők tervei szerint a következő lépésként beépítik a technológiát a sorozatbéli autó egyik replikájába. Így megvalósíthatják a beszélő csodaautót, amit korábban csak filmes effektekkel tudtak megjeleníteni a megálmodói.

Forrás: haszon.hu