Fantáziát látnak az ötletben, hogy az autók helyett légi taxik ingázzanak a városokban.

A Stellantis bejelentette, hogy egy stratégiai finanszírozási megállapodás részeként további 55 millió dollárt fektet be az Archer Aviationbe, miután a cég repülési tesztjei jól sikerültek. Ez a legutóbbi befektetés azt követően történt, hogy a Stellantis idén márciusban 8,3 millió Archer-részvényt vásárolt.

2023 januárjában a Stellantis már bejelentette, hogy célja az Archer Midnight sorozatgyártása – kizárólagos gyártóként –, ami lehetővé teszi az Archer számára, hogy végigvigyék a projektet a függőleges fel- és leszállású gépük (eVTOL) kereskedelmi forgalomba hozatalához.

A Midnight négy utas és egy pilóta szállítására alkalmas, hatótávolsága 100 mérföld (161 km.) A vállalat Covingtonban (Georgia, USA) található gyára még az idén elkészül.
A kezdetben 32 520 négyzetméteres alapterületű és évi 650 repülőgép gyártási kapacitásával rendelkező üzemet úgy tervezték, hogy további 51 100 négyzetméterrel bővíthető legyen, és így évente akár 2300 repülőgép gyártását is lehetővé tegye.

A repülőgépet rövid, egymás utáni, körülbelül 30-35 kilométeres utakra tervezték, a két út között körülbelül 10 perc töltési idővel. Mint a közleményben olvasható, a Stellantis célja, hogy kizárólagos szerződéses gyártóként sorozatgyártásban állítsa elő az Archer eVTOL repülőgépét.

Forrás: HVG.hu