Az autómegosztás, vagy közösségi autózás már több, mint 30 éve jelen van Bécsben. Az első próbálkozás 1992-ben indult, azóta pedig a bécsiek mindennapjának részévé vált – írja a volksgruppen.orf.at.

Ha nincs kereslet, nincs kínálat, mondják a szakértők és ezt kitűnően alátámasztják a fővárosi tapasztalatok is. Kisautók és szállítójárművek, belső égésű és elektromos autók: a bécsi városháza adatai szerint már évekkel ezelőtt is naponta 7.000 utazást tettek meg az osztrák fővárosban carsharing járművekkel.

Bécs az egyetlen olyan nagyváros Európában, ahol az egy lakosra jutó autók aránya folyamatosan csökken, egyre többen választják a zöldebb közlekedést, biciklivel, tömegközlekedéssel, vagy autómegosztással járnak. A carsharing már országszerte népszerű: körülbelül 300 osztrák település kínál valamilyen autómegosztási lehetőséget.

A kereslet tehát egyértelműen növekszik, a kihasználtság nagyon jó, így egyre több vállalkozás lát potenciált az ausztriai piacban, és bővíti autóparkját. A „Free2move” szolgáltató adatai szerint a flotta bővülésével az elmúlt két évben Bécsben tíz százalékkal nőtt az utazások átlagos időtartama.

Ez a hosszabb távú bérlések iránti növekvő keresletet jelzi. A szabadon parkolható carsharing autók ma már kiegészítik a közösségi közlekedés elemeit, legyen az kerékpározás, gyaloglás vagy tömegközlekedés.

Forrás: autoszektor.hu