Az olasz kormány azt fontolgatja, hogy rendelettel átveszi a Stellantis tulajdonában lévő, megszűnt autómárkákat, és felajánlja azokat kínai vállalatoknak.

Konkrétabban az olasz kormány terve az Innocenti és az Autobianchi márkákat érintené, ezek a márkát az 1990-es évek óta nem aktívak. Az Innocenti az 1960-as és 1970-es években arról volt híres, hogy elkészítette a brit Mini olasz változatát. A Fiat egykori egysége, az Autobianchi olyan ismert városi autókat gyártott, mint az A112 és az Y10. Mindkét márkanév a Fiattal együtt került a Stellantishoz.

Az olasz ipari minisztérium egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, míg Stellantis azt mondta a Reutersnek, hogy látta a médiajelentéseket, de a kormány nem tájékoztatta a céget ilyen tervekről.

Az Il Sole közölte, hogy a kormány előirányzatát egy decemberben elfogadott törvény és a Számvevőszék által vizsgált végrehajtási rendelettervezet teszi lehetővé, amely a legalább öt éve használaton kívüli márkákra vonatkozik. Amint a kormány ellenőrzése alá kerül egy ilyen vállalat, azokat „olyan vállalatoknak – köztük külföldieknek is – adhatják, amelyek Olaszországban kívánnak befektetni, vagy külföldön lévő gyártási tevékenységet Olaszországba kívánnak költözni” – írja a törvény.

Az olasz sajtó szerint a kormány az európai terjeszkedés lehetőségét kereső kínai vállalatoknak adná át a két márkanevet, vélhetően azért cserébe, hogy azok Olaszországban gyártsanak autókat.

Forrás: autopro.hu