Linda Jackson, a Peugeot nemzetközi igazgatója ismertette, hogy a villanyautók korszakában milyennek szeretné látni a Peugeot személyautók által nyújtott vezetési élményt.

Paradigmaváltás zajlik az autóiparban, s természetesen hasonló folyamat megy végbe a Peugeot-nál is. A francia márka elkötelezett a környezet védelme iránt, ezért tervei szerint 2030 után Európában már kizárólag tisztán elektromos hajtású autókat forgalmaz majd.

A villanyhajtás széles körű bevezetése hatalmas lehetőségeket nyit meg a mérnökök előtt, ugyanakkor olyan új problémákat is felvet, amelyeket minél előbb meg kell oldaniuk. A hagyományos belső égésű motor és a hozzá kapcsolt váltó, valamint az üzemanyagtartály elhagyása például alapjaiban változtathatja meg az autódizájnt. Ezek a részegységek ugyanis tekintélyes helyet foglalnak egy hagyományos kocsiban, de a tisztán villanyhajtásos autókba be sem kerülnek.

Így megnyílik a lehetőség, hogy a korábbiakhoz hasonlóan tágas utastér megtartása mellett még áramvonalasabb karosszériákat rajzoljanak, amelyek kedvezően hatnak az energiafelhasználásra. Az akkucsomagok – főleg azok, amelyek tekintélyes hatótávot tesznek lehetővé – viszont nagyon nehezek, tömegük akár a fél tonnát is elérheti. Ez a gazdaságosság ellen hat, hiszen minden egyes indulásnál nagy tömeget kell meglódítani. Ugyanakkor az akkucsomag lapos, és beépíthető a jármű padlólemezébe, ami miatt a lehető legmélyebben van az autó tömegközéppontja, ez pedig fokozza a stabilitást.

A Peugeot mérnökei is ezekkel az új kihívásokkal küzdenek, és ötletes új megoldásokkal igyekeznek megfelelni a változó igényeknek. A Peugeot vezérigazgatója, Linda Jackson is arról beszélt, hogy a márka génjeiben mindig ott volt a teljesítmény és a sportosság, ezért a villanyautók korszakában is sportos menetteljesítményekre törekszenek majd. Jackson a 24 órás Le Mans-i autóversenyen nyilatkozott a sajtónak arról, hogy milyen irányt követ majd a Peugeot az autóipar éppen zajló forradalma alatt.

„A Peugeot mindig is sportos márka volt, és az a szándékuJközel ötödének a fedélzetén van valamiféle elektrifikáció (BEV, PHEV vagy HEV).

Forrás: autószektor.hu