Az autóvásárlás komoly anyagi elköteleződést jelenthet, az utóbbi években bekövetkezett drágulások miatt pedig az ember többször is átgondolja, hogy hogyan és miként vásárolna járművet. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen pénzügyi lehetőségeink vannak, ha autóvásárlás előtt állunk.

Nem kérdés, hogy az a legszerencsésebb helyzet, ha bármiféle egyéb forrás igénybevétele nélkül tudunk gépjárművet vásárolni. Azonban, akiknek erre nincsen lehetőségük, vagy nem akarnak egyben ekkora összeget kiadni, viszont mégis szükségük van új autóra, akkor a hitel vagy a lízing jelenthet megoldást.

Mi a különbség a hitel és a lízing között?

A gépjárműhitel vagy autóvásárlási célú személyi kölcsön az egyik legelterjedtebb módja új vagy használt jármű megvásárlásának. Általa a kiválasztott gépjármű
egyből a tulajdonunkba kerül
– miközben a vételárat (kamatokkal és egyéb költségekkel terhelve) hosszabb idő alatt, havi részletekben fizetjük vissza a pénzügyi szolgáltatónak.

Ezzel szemben az autólízing olyan finanszírozási lehetőség, ahol
bérleti díj ellenében egy meghatározott időtartamon keresztül használhatjuk a járművet, aminek végén nem feltétlen kerül a jármű a tulajdonunkba.

Magánszemélyként kizárólag zárt végű lízingre van lehetőségünk. Ebben az esetben a lízingelt jármű a futamidő végén automatikusan a tulajdonunkba kerül, egészen addig viszont a jármű a finanszírozó tulajdonát képezi.

Cégként van lehetőség nyílt végű lízingre is, ekkor a futamidő végén dönthetünk, hogy előre rögzített maradványértéken megvásároljuk az autót vagy sem.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a hitelfelvétel és a gépjárműlízing közötti legfőbb különbségeket.

Szempont Hitelfelvétel Lízing
Tulajdonjog Az autó azonnal a tulajdonunkba kerül A lízingelt jármű a finanszírozó tulajdonát képezi a futamidő alatt, addig használati joggal rendelkezünk
Költségek A jármű üzemeltetéséről, karbantartásról nekünk kell gondoskodunk A havi díjak gyakran magukba foglalják a rendszeres karbantartásokat, illetve a biztosítási díjakat is
Korlátozások Nincsen korlátozás Általában a finanszírozó maximalizálja az éves szinten megtehető kilométerek számát, mely túllépése esetén további díjak merülhetnek fel
Adózás Magánszemélyek számára nincs adózási előny Vállalkozások számára előnyösebb lehet, mert a lízingdíj költségként elszámolható
Amortizáció Az autó értékvesztése bennünket terhel A jármű értékvesztése elsődlegesen a finanszírozót terheli
Önerő Gépjárműhitelnél szükség lehet önerőre, de személyi kölcsön felvételekor nem kell Minden esetben szükséges önerő

Mi a legjobb választás?

Összességében az autóvásárlás módja leginkább
egyéni preferenciáinkon és a pénzügyi helyzetünkön múlik.
Fontos, hogy minden esetben mérlegeljünk, elsődlegesen az egyéni igényeinknek megfelelően döntsünk.

Amennyiben rendelkezünk elegendő pénzzel és nem szeretnénk kamatot fizetni, akkor
a legjobb választás, ha megtakarításunk ráfordításával, kölcsön igénybevétele nélkül veszünk autót.
Ha fontos az azonnali járműhasználat és nem rendelkezünk kellő tőkével vagy nem szeretnénk tartalék nélkül maradni, akkor a hitelfelvétel nyújthat megoldást. A lízing általi előnyöket magánszemélyként egyedül abban az esetben lehet kiélvezni, ha rendszeresen cseréljük gépjárművünket. Ellenkező esetben gyakran kedvezőtlen feltételekkel szembesülhetünk.

Az online elérhető különböző kalkulátorok alapján jelenleg átlagosan 11-13%-os THM-mel vehető fel hitel végig fix kamattal. Nettó 450 000 forintos rendszeres havi jövedelem mellett, egy 5 millió forint összegű, 7 éves futamidejű hitel kb. 85 000 forint havi törlesztőrészlettel vehető igénybe.

Forrás: novekedes.hu