A Jeep márkát is gyártó Stellantis kedden bejelentette, újabb önkéntes végkielégítési csomagot ajánl fel bizonyos amerikai alkalmazottai számára. Ez a lépés a legújabb a költségcsökkentő intézkedések sorában, amellyel az amerikai üzletág eredményesebb működését kívánják elősegíteni.

A világ negyedik legnagyobb autógyártója már korábban is tett hasonló lépéseket: márciusban 400 amerikai alkalmazottat bocsátott el, míg tavaly két alkalommal is hasonló ajánlatot tett több ezer amerikai munkavállalónak.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Stellantis komoly intézkedéseket fontolgat az Egyesült Államokban tapasztalt gyenge profitmarzsai és a magas raktárkészlet problémájának kezelésére.

Mint kiderült, a Stellantis a vártnál gyengébb első féléves eredményeket produkált. A cégcsoport 5,6 milliárd eurós nettó nyereséget könyvelt el az év első hat hónapjában,

amely 48 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A vállalat tisztított működési eredménye 8,5 milliárd euróra rúgott ugyanebben az időszakban, amely 5,7 milliárd euróval, azaz 40 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A cég szerint utóbbit főleg az észak-amerikai piac gyengélkedése okozta: itt 838 ezer autót értékesítettek, amely 18 százalékkal kevesebb volt, mint a tavalyi első félévben.

Ezek a tényezők is hozzájárulhattak a mostani döntéshez. A vállalat szóvivője a következőképpen nyilatkozott a helyzetről: a Stellantis továbbra is igyekszik kezelni az inflációs nyomást, és ami fontos, a legmagasabb minőségben igyekszik megfizethető járműveket nyújtani a fogyasztóknak.

Hozzátette, továbbra is arra összpontosítanak, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a költségeik csökkentése érdekében, hogy megvédjék a vállalat hosszú távú fenntarthatóságát.

Az egyik ilyen intézkedés az, hogy bizonyos funkciókban dolgozó amerikai alkalmazottaknak önkéntes végkielégítési csomagot ajánlunk fel – tette hozzá a vállalat szóvivője. Beszélt továbbá arról is, hogy az arra jogosult munkavállalók augusztus közepén kapnak részletesebb tájékoztatást a programról.

Forrás: Reuters/portfolio.hu