A Fiat Chrysler miatt fájhat a feje a Stellantisnak, amennyiben igazak lesznek a vádak: egy független szervezet szerint a konszern egyik elődje csalt egyes autóinak emissziós értékeivel, ezért Hollandiában keresetet nyújtottak be a Stellantis ellen.

A Fiat Chrysler Investors Recovery Stichting holland nonprofit alapítvány által benyújtott kereset szerint a Fiat Chrysler legalább 2014-től 2017-ig eltitkolta, hogy járműveibe illegális szoftvereket telepített, amelyek célja a károsanyag-kibocsátás elfedése volt – mondta az alapítvány jogi tanácsadója.

A Stellantis a közleménye szerint alaptalannak tekinti a vádakat és határozottan védekezni kíván azokkal szemben. Mint ismert, a Stellantis 2021 elején jött létre a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) és a francia PSA egyesüléséből – ezzel a negyedik legnagyobb autógyártó lett a volumen alapján.
Sokak lehetnek érintettek

A Scott+Scott ügyvédi iroda szerint azok a befektetők csatlakozhatnak a követeléshez, akik 2014 októbere és 2017 májusa között Fiat Chrysler részvényeket vásároltak vagy birtokoltak a milánói tőzsdén. Az alapítvány weboldala szerint a követelés annyi hátterét az amerikai Fortress Investment Group vagyonkezelőhöz kapcsolódó külső finanszírozó biztosítja.

„Ezt a károsanyag-kibocsátási botrányt a Fiat Chrysler évekig titkolta, és ez befektetők ezreit érintette. Már esedékes, hogy az autógyártót felelősségre vonják ezzel a csoportos keresettel” – mondta Flip Schreurs, az alapítvány elnöke.

Az ügyet az Észak-Holland Kerületi Bírósághoz nyújtották be, a bíróság várhatóan december 4-én dönt a további lépésekről – írja a Reuters.

Forrás: autopro.hu