Az olasz hatóságok nagyszabású adócsalási ügyben indítottak nyomozást, amelynek középpontjában John Elkann, a Stellantis és a Ferrari elnöke, valamint testvérei állnak. Az ügyészség pénteki közleménye szerint öt személytől, köztük Elkanntól, összesen mintegy 75 millió euró értékben foglaltak le pénzt és vagyontárgyakat.

A vizsgálat, amely az év elején kezdődött, azzal gyanúsítja az Elkann testvéreket, hogy nem fizettek adót Olaszországban a nagyanyjuktól, Marella Caracciolótól örökölt vagyon után. Caracciolo, aki Gianni Agnelli néhai Fiat-vezér felesége volt, 2019-ben hunyt el.

Az ügy hátterében egy szélesebb körű örökösödési vita húzódik meg az Elkann testvérek és édesanyjuk, Margherita között Gianni Agnelli hagyatékával kapcsolatban. Ez a konfliktus megosztotta Olaszország egyik legismertebb üzleti dinasztiáját.

A torinói ügyészek állítása szerint Caracciolo legalább 2010 óta Olaszországban élt, nem pedig Svájcban, ezért örökségét Olaszországban kellett volna megadóztatni. Az ügyészség szerint a svájci lakhely

egy olyan bűnügyi terv része volt, amelynek célja az volt, hogy jelentős vagyonát és a hozzá kapcsolódó jövedelmét elrejtse az olasz öröklési és adótörvények elől.

Az Elkann testvérek ügyvédei vitatják ezeket az állításokat. Közleményükben hangsúlyozták: „Megismételjük, hogy Marella Caracciolo már az 1970-es évek eleje óta Svájcban élt, jóval az Elkann testvérek születése előtt. A Svájcban való tartózkodásra irányuló akarata egész életében nem csorbult.”

A lefoglalás érinti még John Elkann könyvelőjét és a hagyaték végrehajtójaként eljáró svájci közjegyzőt is. John Elkann az Agnelli család Exor nevű holdingjának vezérigazgatói posztját is betölti.

Forrás: portfolio.hu