A Stellantis autógyártó vállalat világszerte 54 ezer hibrid crossover SUV-t hív vissza biztonsági okokból. A visszahívás oka, hogy egyes járműveknél a fékpedál váratlanul kioldódhat és leállhat, ami komoly balesetveszélyt jelent. Az érintett modellek között szerepel az Alfa Romeo Tonale és a Dodge Hornet plug-in hibrid SUV-k bizonyos évjáratai. A Stellantis tájékoztatása szerint a kereskedők egy csavar és egy csavaranya hozzáadásával fogják megerősíteni a fékpedált.

A Stellantis szerdán jelentette be a visszahívást, amely az Egyesült Államok Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalához benyújtott dokumentumban és a vállalat külön nyilatkozatában is szerepel.

A visszahívás globális méreteket ölt: az Egyesült Államokban 21 069, Kanadában körülbelül 2280, Mexikóban 134, míg Észak-Amerikában kívül mintegy 30 517 járművet érint.

Az autógyártó közlése szerint a probléma a 2024-2025-ös modellévi Alfa Romeo Tonale és a 2024-es modellévi Dodge Hornet plug-in hibrid SUV-kat érinti, amelyek azonos platformra épülnek. A vállalat eddig 15 olyan esetet regisztrált világszerte, amikor a fékpedálok normál vezetés közben összecsukódtak. Ezek közül egy esetben baleset is történt, de szerencsére személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

A Stellantis tájékoztatása szerint a kereskedők egy csavar és egy csavaranya hozzáadásával fogják megerősíteni a fékpedált.

A vállalat azt javasolja az érintett járművek tulajdonosainak, hogy amennyiben a fékerő elvesztését tapasztalják, használják az elektronikus rögzítőféket a jármű ellenőrzött lassítására.

Az automatikus vészfékrendszer – hacsak nincs kikapcsolva – a vezető további beavatkozása nélkül is beavatkozik, ha azt érzékeli, hogy ütközés fenyeget

– közölte a Stellantis.

A vállalat adatai szerint az Egyesült Államokban 2023. szeptember 30-ig 15 566 Dodge Hornet és 2737 Alfa Romeo Tonale modellt értékesítettek.

 

Forrás: www.portfolio.hu