Magyarország a Kínából származó elektromos autókra kivetendő védővámok ellen fog szavazni az Európai Unióban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rossz ötletnek tartja a védővámokat.

Szijjártó Péter rendkívül rossz ötletnek tartja a kínai elektromos autóipari vállalatokkal szembeni EU-s vámok bevezetését, ezért Magyarország a vámok bevezetése ellen fog szavazni. A külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint szeptember 23-án, hétfőn este találkozott New Yorkban Vang Ji kínai külügyminiszterrel. Szijjártó a találkozó után arról beszélt, hogy az EU-s büntetővámok az európai gazdaságot is egyértelműen hátrányosan érintenék.

„Magyarország a jó példa arra, hogy a civilizált kelet-nyugati együttműködés milyen komoly gazdasági hasznokat tud hozni. Én azt gondolom, ha az Európai Unió drámaian romló versenyképességét javítani akarjuk, akkor az úgy nem lehetséges, hogy közben Kínára riválisként tekintünk, és nem kínai-európai együttműködést építünk, hanem egyfajta európai-kínai konfrontációt teremtünk” – fogalmazott a külügyminiszter, aki szerint Brüsszelben az európai autógyártók érdekeire hivatkoznak, pedig az intézkedés nekik is komoly károkat okozna, ugyanis jelen vannak a kelet-ázsiai ország piacán ők is.

Forrás: autopro.hu