A tervek szerint szeptember 25-én döntöttek volna a Kínában gyártott elektromos autókkal szembeni vámok ügyében, ám egy héttel kitolták az erről szóló szavazást.
Az Európai Unió tagországai egy héttel elhalasztották a kínai elektromos autók importját megdrágító vámokról szóló szavazást. A tervek szerint szeptember 25-én hoztak volna az ügyben döntést, de sajtóinformációk szerint a tagállamok úgy látták, hogy érdemes még tárgyalni a kínai féllel, mivel a borítékolható válaszlépések érzékenyen érintenék az európai vállalati szférát – írja a Totalcar.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa és Vang Ven-tao, a pekingi kormány kereskedelmi minisztere szeptember közepén ült tárgyalóasztalhoz a kompromisszumos megoldáskeresésének céljával. Dombrovskis az X-en közzétett bejegyzésében kiemelte: olyan lehetőséget keresnek, ami megfelel a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) állami támogatásokkal kapcsolatos szabályozásának.

Peking szerint az elektromos autók gyártását segítő kínai állami támogatások nem sértik a WTO szerint megengedhető dotációkat. Az EU jövő szerdára elhalasztott döntése fogja felülírni a július 4-én ideiglenesen életbe lépett európai védővámokat. Amennyiben a vámok bevezetéséről határoznak, azokról egy kötelező érvényű szavazáson döntenek majd az uniós tagállamok, ahol minősített többséggel – az EU lakosságának 65 százalékát képviselő, 15 uniós tagállam szavazatával – megakadályozhatják a tarifák kivetését.

Forrás: economx.hu