A teljesen elektromos Fiat 500e gyártása a torinói Mirafiori üzemben szeptember 13. óta szünetel. Most azonban a Stellantis úgy döntött, hogy a gyártósorokat további néhány hétig leállítva hagyja a gyenge kereslet miatt.

A gyártást eredetileg négy hétre tervezték leállítani, és október 11-ig tartott volna. „Az intézkedés szükséges a megrendelések jelenlegi hiánya miatt, amely minden gyártót, különösen az európaiakat sújtja az európai elektromos autópiac jelentős nehézségei miatt” – nyilatkozta a Stellantis szeptemberben.

A gyártó most november 1-ig meghosszabbította a termelés szüneteltetését, ismét a gyenge keresletre hivatkozva. Eközben a Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares politikai síkra tereli a kérdést. Jövő kedden egy olasz parlamenti bizottság előtt fog beszélni a Stellantis autógyártási kilátásairól Olaszországban. A vállalat közleménye szerint Tavares részletes képet ad majd a csoport olaszországi autógyártásáról, és hozzátették: „Az autóipar nemzetközi és európai helyzetének összetettsége gyors válaszokat igényel.”

A Stellantis, más gyártókhoz hasonlóan, az elektromos járművek értékesítésének lassulásával küzd, részben a támogatások megszűnése miatt. A Stellantis a hét elején profitfigyelmeztetést adott ki erre az évre: a csoport vezérigazgatója, Carlos Tavares most már csak 5,5-7,0 százalékos működési nyereséghányadra számít, míg korábban két számjegyű növekedést vártak. Legutóbb különösen a Stellantis amerikai üzletága volt veszteséges, és az eladások a legtöbb más régióban is gyengébben alakultak a vártnál.

A mirafiorii ideiglenes gyártásleállás ellenére a Stellantis megerősítette, hogy 100 millió eurót fektet be a nagy teljesítményű akkumulátorral felszerelt Fiat 500e gyártásba a jövőben, és a vállalat 2026 elején kezdi meg az új 500 Hybrid gyártását.

Forrás: www.e-cars.hu